De pot is vol

Elektriciteit, riolering en telefoonkabels zijn nog lang niet overal in Zuid-Afrika doorgedrongen, maar mobiele telefoonmasten maken het mogelijk dat iedereen bereikbaar is. Het maakt niet uit of je in de grootste villa of in een bijeengetimmerd krot woont: vrijwel iedereen heeft hier een mobiele telefoon. De meeste telefoons bieden toegang tot internet, waardoor iedereen ook vanuit de meest afgelegen plek zijn online profielen actueel kan houden. Op Facebook en Twitter zijn dan ook regelmatig intrigerende ‘status updates’ te vinden, vaak gerelateerd aan gebeurtenissen die je maar moeite in de kranten terug kunt vinden. Deze heeft de kranten hier wel gehaald…

Een van mijn vrienden schreef deze week dat hij vaststond op Baden Powell Drive, onderweg naar zijn werk, omdat de weg versperd werd door demonstrerende mensen. Blijkbaar was er een grote protestactie aan de gang en werden meerdere grote (snel)wegen naar het centrum van Kaapstad geblokkeerd. Er was grote onvrede omdat 65 openbare toiletten in de krottenwijk Khayelitsha door de gemeente verwijderd waren. Verwijderd ja. Arme mensen dacht ik meteen, ze hebben al zo weinig en dan ook nog geen toilet. Maar zo zat de wc-borstel niet in de steel.

In 2007 is men gestart met een project om iedere huishouding in Khayelitsha te voorzien van een toilet. Deze toiletten werden geplaatst onder de voorwaarde dat de bewoners zelf zouden zorgen voor muurtjes. Op die manier was er geld voor meer toiletten en kon iedereen fatsoenlijk zitten. Helaas bleef een deel van deze muren uit en moest daar dus volledig in het zicht getoiletteerd worden. Omdat dit niet langer kon leverde de gemeente recent en tegen de afspraken in toch maar provisorische omheiningen, die prompt weer werden verwijderd door vandalen. Ze wilden namelijk niets minder dan betonnen muren. Terug bij af dus.

Na een klachtenbrief met termen als ‘shit in full view of the public’ was de pot vol. Dit kon niet, dit was mensonwaardig en vernederend. En dus werden alle toiletten die geen omheining hadden verwijderd. En om te laten zien hoe boos ze hierover waren, staken de demonstranten dus autobanden aan. Alsof het al niet genoeg stonk dankzij het tekort aan toiletten. Wat een shitzooi!

(c) Carien Touwen

(Deze column schreef ik in juni 2010.)

This entry was posted in column. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *