Brussel danst op Vlaamse feestdag

11 juli wordt de Vlaamse feestdag gevierd. Men herdenkt hiermee dat op 11 juli 1302 het Franse staande leger werd verslagen door een Vlaams burgerleger. Deze veldslag is de geschiedenis ingegaan als de Guldensporenslag, naar de vele gulden sporen die na de slag teruggevonden werden op de Groeningekouter te Kortrijk.

Ook in Brussel wordt hier aandacht aan besteed, met name door te zorgen voor muziek op de Grote Markt. Vorig jaar kreeg Raymond van het Groenewoud veel mensen op de been, maar vond ik de sfeer wat tegenvallen. Het publiek was vooral luister-publiek. Dit jaar was er gekozen om dansen centraal te zetten en dat werkte verdraaid goed. De sfeer op de Grote Markt gisteravond was geweldig. Een steengoede Britse rock ‘n roll-band wist iedereen aan het dansen te krijgen: jonge en oud, van Vlamingen tot Walen, van nieuwe Brusselaars zoals ik tot verraste toeristen. In de menigte werd hier en daar gewapperd met de zwart-gele Vlaamse vlag. Wat een gezelligheid en wat een bijzonder gevoel om op zo’n mooie zomeravond te staan swingen tussen die prachtige historische gebouwen! Het deed me denken aan het leukste feest van Nederland: Koninginnedag in Arnhem.
Zou dit het begin zijn van een traditie van volksfeesten voor de Belgen? 🙂

2013-07-11 22.39.15

(c) Carien Touwen 2013

2013-07-11 22.23.17

(c) Carien Touwen 2013

This entry was posted in Brussel and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *