Een kleurloze dag

Een nieuwe dag is aangebroken. Het is een dag zonder kleur, zelfs de hemel huilt grijze tranen. Ergens op deze aardbol, waarschijnlijk niet eens zo ver bij mij vandaan, ben jij ook wakker. Vandaag is een heel andere dag dan gisteren. Gisteren wist jij wat je van plan was, wij nog niet. Gisteren wist jij dat je veel mensen hun toekomst ging afnemen. Gisteren had je jezelf nog kunnen stoppen. Nu heb je het echt gedaan.
Ik vraag me af of je met zo’n gruwelijk plan in je hoofd nog kunt slapen. Droomde je van bloed en tranen, van zwarte koppen in de krant, van loftuitingen van de profeet zelf? Of lag je te woelen in je bed, had je nog bedenkingen over jullie plan, over de mensenlevens die je zou stelen of was je bang dat je het zelf niet zou overleven? Voelde je de adrenaline al van het geweld en jullie goedgeorganiseerde vluchtplan? Dacht je al aan jouw zogenaamde heldendood als de politie snel ter plaatse zou zijn?Je-suis-Charlie

Ik kan me niet voorstellen dat je opstaat met het idee: vandaag neem ik moedwillig iemand zijn toekomst af. Vandaag beslis ik over zijn leven en dat van een tiental anderen, ik heb hun namen al op een lijstje staan. Zij gaan eraan, zij hebben mij en mijn profeet beledigd en dus neem ik het recht in eigen handen en beëindig hun levens en ruïneer dat van hun familie en vrienden. O, wat kijk ik daar naar uit.
De meeste mensen op deze wereld staan op om iets van zichzelf te maken, om geld te verdienen waarmee ze zichzelf en hun familie een mooi leven te kunnen geven en deze wereld te laten voortbestaan. Jij niet, jij stond op en wilde niets dan vernietigen. Het leven van hardwerkende mensen kapot maken.  Dat is wat jij verkoos te doen met het leven dat jou geschonken is.

Nou het is je gelukt. Twaalf mensenlevens zijn beëindigd en vele andere levens op keiharde wijze geraakt. De wereld verkeert in schok. Ben je trots op jezelf? Blij dat het vluchtplan (tot nu toe) gewerkt heeft en je nog leeft om de gevolgen te aanschouwen? Lees je verheugd de koppen in de kranten? Of ben je boos omdat de door jou zo gehate spotprenten nu overal de media domineren? Wil je nog meer wraak omdat er zoveel nieuwe spotprenten verschijnen en plan je al een volgende aanslag?
Wat had je nou gedacht te bereiken? Dat de wereld zich echt massaal tot jouw ideologie zou bekeren? Dat we je op een mooie heldentroon zouden zetten omdat jij ons met dit geweld deed inzien dat we allemaal op het verkeerde pad zaten? Nee, volgens mij dacht je niet eens zo ver. Was je alleen maar bezig met jezelf, met jouw woede en jouw waanzin. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.

Dankzij jou is vandaag een kleurloze dag, een dag van rouw en verdriet. En meer dan ooit wordt het duidelijk hoe weinig navolging jouw achterlijke denkbeelden hebben. Overal ter wereld worden potloden geslepen. Pakken mensen een vel papier en zetten een streep. Tot hier en niet verder. Cartoonisten en schrijvers laten massaal zien dat vrijheid van meningsuiting belangrijker is dan ooit. Vandaag is een kleurloze dag. Het is de dag van het vlijmscherpe grijze potlood.

8 januari 2015

© Carien Touwen

This entry was posted in (in het) nieuws, column, persoonlijk and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *