Interview Britt van Marsenille: Bijen redden met Britt

Interview Britt van Marsenille: Bijen redden met Britt

Redactie Boekenkrant 14 mei 2021

Britt van Marsenille is radio- en tv-presentatrice in België. Ze vindt bijen een van de belangrijkste dieren op aarde en werd imker om de bijen te helpen. Deze maand presenteert ze een prachtig prentenboek om haar opgedane kennis over bijen te delen.  

Door Carien Touwen 

Het was een toevallige samenloop van omstandigheden die ertoe leidde dat Van Marsenille imker werd. Ze las in de krant dat het niet goed gaat met de bijen en vlak daarna bezocht ze een open dag van imkers. Van Marsenille raakte aan de praat met de imkers en ze openden een bijenkast voor haar. Dat was het grote wauw-moment. Al die krioelende bijen, ze wist niet wat ze zag! Wat ze wel wist: dit wilde ze ook. Ze sloot zich aan bij een imkervereniging en reed een jaar lang elke vrijdag naar een café in Kasterlee waar een ervaren imker het vak uit de doeken deed. Daarna kreeg ze haar eerste bijenvolkje mee om haar kennis in de praktijk te brengen.  

Een boek vol bijenweetjes
Inmiddels is Van Marsenille vijf jaar imker en bracht ze deze maand een kinderboek uit getiteld Britt bij de bijen. Het is een prachtig geïllustreerd boek met veel interessante weetjes over de leefwereld van bijen en over waarom ze zo belangrijk voor de wereld zijn. Meteen geeft de auteur toe dat ze echt niet alles weet: ‘Ik leer nog steeds bij en weet zeker dat ik over vijftig jaar nog niet alles weet over bijen.’ De uitgeverij had haar gevraagd om een bijenboek voor volwassenen te schrijven, maar dat zag ze niet zitten. Voor kinderen daarentegen, dat wilde ze wel. ‘Ik miste echt een kinderboek over bijen dat niet te moeilijk is; een speels boek met veel wist-ik-datjes en vol met antwoorden op de vele vragen die ik altijd krijg.’ 
De schrijfster is verbaasd over hoeveel het bijenvak haar al heeft gebracht: ‘Toen ik begon met de imkeropleiding leek het me vooral een leuke hobby, waarmee ik hopelijk iets kon doen voor de bijen. Maar het heeft me zoveel meer gebracht. Ik heb veel bijzondere mensen ontmoet. Op reis ga ik bijvoorbeeld altijd op bezoek bij lokale imkers en zo stond ik ooit eens op het dak van een hoge flat in Tokio een bijenkast te bekijken en ontdekte ik in Panama dat er bijen zijn die zure honing maken. En ik ben ook al een tijdje de meter (peetmoeder) van de Week van de Bij waarvoor we leuke promofilmpjes maken. Dit jaar gaan we beton uitbreken en laten zien hoe je zaadbommen maakt.’ 

Lees het hele interview op Boekenkrant.

This entry was posted in (in het) nieuws, interviews and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *