Kerst in Kaapstad

Mijn Zuid-Afrika column verscheen deze week iets later door drukte aan mijn kant. Hier is hij te vinden op de website van de Arnhemse Koerier.

De afgelopen tien jaar bracht ik bijna iedere kerst door in Kaapstad, op bezoek bij mijn schoonouders. Het was altijd een heerlijk gevoel om te weten dat ik naar de warmte  zou gaan, terwijl het in Nederland steeds donkerder en kouder werd. Dit jaar was dat natuurlijk anders. Nu hoefde ik geen koffers in te pakken, maar kwam de Nederlandse visite naar ons toe en had ik een logeerkamer op orde te maken. Dit jaar kocht ik mijn kerstcadeautjes in overvolle winkelcentra met airco in plaats van in de winterse straten van het centrum van Arnhem.

Ik zal eerlijk zijn, het duurde lang voor ik in de kerststemming kwam, het voelde allemaal zo anders dan normaal. ‘Het kerstgevoel’ komt in Nederland vanzelf als de dagen korter worden, de kaarsen aangaan en overal huizen en bomen worden versierd. Hier is feestverlichting minstens zo overvloedig aanwezig, maar valt het alleen op als je je tussen 8 uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends op de weg begeeft. Toch kwam ‘het gevoel’ vlak voor kerst opeens over me. De loom makende hitte, de drukte overal, de uitpuilende winkelwagentjes met hammen, kalkoenen, inpakpapier en pakketten met veelkleurige ‘Christmas crackers’ zorgden daarvoor. Of zou het de traditioneel geworden zoektocht naar het geheime familierecept voor huisgemaakte bailey’s zijn geweest? Maar het lekkerste was toch wel dat ik opeens het gevoel kreeg dat het vakantie was; zo herkenbaar uit de voorgaande jaren. Wat dat betreft was kerst dit jaar echt genieten door dit keer eens thuis vakantie te kunnen vieren.

© Carien Touwen

This entry was posted in (in het) nieuws, column. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *