Autorijden deel III: Silly season

Vandaag is mijn nieuwe column over Zuid-Afrika weer verschenen in de Arnhemse Koerier. Ook deze week gaat het weer over autorijden, er is nu eenmaal veel over te vertellen. Dit is echter een triest onderwerp:

De onveiligheid op de wegen in Zuid-Afrika houdt helaas niet op bij overstekende voetgangers op de snelweg, want veel Zuid-Afrikanen rijden met een flinke slok op. Openbaar vervoer is sinds enkele jaren overdag redelijk veilig, maar geen mens zal hier in het donker op een trein wachten als het niet nodig is. ’s Avonds de weg op betekent dus extra opletten, want de trieste trend lijkt hier te zijn dat dronken bestuurders meestal een ander dood rijden en niet zichzelf. De decembermaand is inmiddels begonnen; ook wel ‘silly season’ genoemd. Traditioneel is dit de maand waarin de meeste slachtoffers in het verkeer vallen omdat veel mensen met het hele gezin de auto instappen na een dag feestvieren en drinken. Ieder jaar weer houden ze op enkele billboards aan grote wegen statistieken bij van hoeveel mensen de vorige dag op de weg overleden zijn. Schrikbarende cijfers! Werkelijk iedereen kent wel iemand die zwaargewond of overleden is na een auto-ongeluk waarbij tenminste een beschonken bestuurder betrokken was. Afschrikken doet dat niet. Het aantal alcoholcontroles is de afgelopen jaren fors toegenomen net als de zwaarte van de straffen voor rijden onder invloed. Zuid-Afrika wil echt af van het grote aantal dronken bestuurders. Regelmatig horen we nu over kennissen die hun rijbewijs op die manier zijn kwijtgeraakt. Ook dit heeft weinig effect. Het is nog steeds normaal om zonder enig bezwaar vrienden ladderzat de weg op te laten gaan na een feestje bij je thuis. Ik heb er enorm veel moeite mee en spreek mensen hier ook op aan, maar het is en blijft hun eigen verantwoordelijkheid. Het enige wat je kunt doen is zelf het goede voorbeeld geven en hopen dat zo’n dronken onverlaat jouw pad niet kruist.

©Carien Touwen

This entry was posted in (in het) nieuws, column. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *