Gastvrij?

Afgelopen maandag ging mijn Zuid-Afrika column in de Arnhemse Koerier over de luchthaven van Kaapstad.

Nog niet zo lang geleden moest iedereen die Zuid-Afrika per vliegtuig binnenkwam via Johannesburg reizen om daar door de douane te gaan. Het vliegveld van Kaapstad was toen niet veel soeps. De schaalvergroting werd pas ingezet toen Kaapstad ook een internationale luchthaven werd. Jarenlang is er aan het vliegveld gebouwd en vorig jaar, rond het WK voetbal, was het zo goed als klaar. Het ziet er nu prachtig en modern uit; veel roltrappen, verzorgde winkels en ruime schone hallen. Maar toch is nog niet alles er even logisch geregeld. De rechtstreekse KLM vlucht uit Nederland komt elke dag tussen tien en elf uur ’s avonds aan. Twee uur later gaat ditzelfde vliegtuig weer terug. Naar Nederland reis je dus met een nachtvlucht, wat ik zelf wel prettig vind. Je hebt de hele dag nog en hoeft niet voor 10 uur op het vliegveld te zijn. En als je jezelf goed moe maakt, is slapen in een vliegtuig best te doen.

Er gaat op dat tijdstip nog maar een andere intercontinentale vlucht, dus inchecken gaat ook lekker snel. Daarna is er tijd genoeg om wat te drinken voor je door de douane gaat. Ware het niet dat de drie restaurantjes bij de internationale vertrekhal allemaal rond 10 uur sluiten. Dus even gezellig afscheid nemen is er niet bij. Ga je vervolgens als passagier dorstig door de douane heen, dan kom je al snel voor hetzelfde probleem te staan. De meeste taxfree winkels gaan om 11 uur dicht, evenals de koffieshop. En dat er iedere avond na elven weer andere mensen naar de keurig schoongepoetste bar lopen met de vraag of ze iets mogen bestellen, zet niet aan tot denken. Dus als KLM om kwart over twaalf ‘eindelijk’ begint met boarden ben je blij dat je weg kunt uit deze ‘gastvrije’ omgeving. En zo is de luchthaven van Kaapstad toch niet helemaal het visitekaartje dat het zou moeten zijn, althans niet voor mensen die met KLM naar Nederland vliegen.

© Carien Touwen

This entry was posted in (in het) nieuws, column. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *