Zelfverdediging

Ook deze week stond er weer een nieuwe column over Zuid-Afrika in de Arnhemse Koerier.

Hoe mooi Zuid-Afrika ook is, het blijft een feit dat er veel criminaliteit is. Zuid-Afrika heeft schrikbarende cijfers als het gaat om moorden, overvallen en verkrachtingen. Regelmatig wordt aan mij gevraagd of ik hier niet bang ben, niet alleen door mensen uit Nederland maar ook door mensen die mij hier leren kennen en horen dat ik uit Europa kom.

Ik kan me gelukkig prijzen dat ik in mijn leven niet veel met criminaliteit te maken heb gehad, maar ik ken genoeg mensen, zowel hier als in Nederland, die daarmee wel te maken hebben gehad. Het gebeurt. Helaas. En zowel in Nederland als in Zuid-Afrika kan de politie vaak weinig voor je betekenen. Ze helpen je vooral aan papierwerk voor de verzekering.

In Zuid-Afrika maken veel mensen gebruik van een privé bewakingsdienst en ik heb het idee dat dit ook in Nederland steeds vaker voorkomt. Mensen willen – terecht – zelf iets doen om inbraak en overvallen tegen te gaan. En waar je in Nederland heel weinig mogelijkheden hebt om kwaadwillenden bij je vandaan te houden, kun je je in Zuid-Afrika makkelijker zelf verdedigen. Een licentie voor een pistool is absoluut niet eenvoudig te verkrijgen, maar voor luchtbuksen, stun guns, messen, tasers en pepperspray is hier geen enkele vergunning nodig. Iedereen kan deze artikelen zonder problemen kopen. Gespecialiseerde winkels met namen als ‘Dads toys’ verkopen alles wat precies tot het randje van de wet gaat. Voor iedereen die zichzelf wil kunnen verdedigen is er wel iets beschikbaar dat bij hem of haar past.

In mijn eerste maand hier schafte ik uit voorzorg pepperspray aan en dat heb ik altijd in mijn handtas zitten. Gelukkig heb ik het nooit hoeven gebruiken en ik hoop dat het zo blijft. Maar het blijft een feit dat ik meer dan mijn vuisten alleen heb, mocht het nodig zijn. En ik ben oprecht blij dat dat hier kan.

© Carien Touwen

This entry was posted in (in het) nieuws, column and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *