Manuscripta 2012: een uitgebreid verslag

Manuscripta is alweer achter de rug. Na maanden van voorbereidingen, vlogen de twee dagen in de Westergasfabriek in Amsterdam voorbij. Parelz en Azra Magazine hadden een prachtige stand en de belangstelling voor ons korteverhalenconcept en het nieuwe magazine was groot. Er was veel verbazing over de mooie vormgeving van Azra: ‘Is dat een magazine? Maar dat is een boek.’
Ook werd mij regelmatig gevraagd of er ‘complete verhalen’ in stonden. Blijkbaar hebben veel mensen het idee dat korte verhalen niet op zichzelf staan maar fragmenten zijn uit boeken. Hierbij kan ik bevestigen dat alle verhalen bij Parelz en Azra Magazine afgeronde verhalen zijn en geen fragmenten uit ander werk.

Op zaterdag verscheen ook het allernieuwste Parelz Exclusiefboek: Welkom in Parnassia van Helena Rentmeester. Helena was vanaf 12:30 uur in de stand aanwezig om te signeren en geïnteresseerden te vertellen over haar boek.
Om 14:30 uur werden Helena Rentmeester en Lucas Zandberg onder grote belangstelling op het podium van de Gashouder geïnterviewd. Ik ondervroeg ze over “vallen en opstaan” in het schrijversleven. Helena Rentmeesters debuutroman Pont du Gard verscheen in 2006 bij uitgeverij Elbertinck. Deze roman werd een groot succes. Haar uitgeverij besloot er echter onverwacht mee te stoppen, nog voor ze haar tweede roman kon inleveren, en dat was een flinke tegenslag. Nu, zes jaar later, verschijnt haar tweede boek Welkom in Parnassia, een literaire verhalenbundel.
Van Lucas Zandberg verscheen onlangs alweer zijn derde historische roman: Mayling. Hij debuteerde in 2007 met Sisi’s winterlied. Lucas stapte voor Mayling over van uitgeverij Conserve naar de Arbeiderspers omdat hij zijn carrière een nieuwe impuls wilde geven.
Beide auteurs weten inmiddels dat debuteren niet meteen betekent dat je het als auteur gemaakt hebt en dat je om verder te komen als schrijver constant op je tenen moet blijven lopen. Een uitgebreidere versie van dit zeer boeiende dubbelinterview is opgenomen in Azra Magazine nummer 4.
Na afloop van dit gesprek kwam LeoArie Elsenaar erbij op het podium en riep hij de genomineerden in de Azra Magazine schrijfwedstrijd naar voren: Roos Boum, Cat Hil, Marcel de Laat, Lilian Schneider en Kees de Waal. Ellen de Ruiter kon er helaas door ziekte niet bij zijn.
LeoArie maakte vervolgens de twee eervolle vermeldingen bekend: Cat Hil en Roos Boum. Beide dames waren hiermee zeer verguld. Daarna was het de beurt aan de winnaar om in het zonnetje te worden gezet. Marcel de Laat kreeg die eer en mocht als eerste Azra Magazine nummer 4 in ontvangst nemen. Hierin is zijn winnende verhaal Jongen met pit gepubliceerd. Alle genomineerden kregen een Azra 4 mee naar huis.

Daarna was onze podiumtijd alweer voorbij en werd het druk in onze stand. Lucas Zandberg en Helena Rentmeester signeerden hun nieuwste boeken. De tompouces van Welkom in Parnassia werden gretig opgegeten, Azra Magazine 4 vond zo mogelijk nog gretiger aftrek. Ook mochten we op zaterdag en zondag veel van de overige deelnemers aan de schrijfwedstrijd in onze stand verwelkomen omdat ze graag feedback wilden op hun ingezonden verhaal.
Al met al kijk ik terug op twee fijne dagen waarin ik veel bijzondere gesprekken heb mogen voeren.

This entry was posted in (in het) nieuws, persoonlijk and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *