Interview met Murat Isik

Murat Isik (1977) debuteerde in april 2012 met de betoverende roman Verloren grond. Het boek wordt bejubeld in de media en was in januari 2013 alweer aan zijn achtste herdruk toe. Het boek werd bekroond met de Bronzen Uil Publieksprijs en ontving een nominatie voor de Academica Literatuurprijs. In 2011 ontving de auteur tevens de El Hizjra Literatuurprijs voor zijn korte verhaal De laatste reis.

Verloren grond speelt zich af in de jaren zestig. Hoofdpersoon is de dertienjarige Mehmet, die opgroeit in een klein afgelegen dorp in Oost-Turkije. Het gezin leidt geen gemakkelijk leven, maar ze zijn tevreden met wat ze hebben. Alles gaat mis als Mehmets vader een ongeluk krijgt met tragische gevolgen voor zijn gezondheid. Hij besluit zijn gezin mee te nemen naar zijn geboortedorp, waar hij grond bezit. De ontvangst daar is geenszins hartelijk en het gezin wacht een strijd op leven en dood met de dorpsbewoners.

Murat Isik trekt de lezer vanaf de eerste bladzijde helemaal mee in het harde leven op het Turkse platteland en zet een beklemmende sfeer neer die je niet loslaat en ervoor zorgt dat je hoopt dat er een vervolg komt.

Lees hier het uitgebreide artikel dat ik schreef voor Ezzulia naar aanleiding van het leuke gesprek dat ik met Murat Isik had in Amsterdam.

This entry was posted in (in het) nieuws, interviews. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *