Artikel over Passendale 1917

Afgelopen maand stond er een uitgebreid artikel van mijn hand in de Boekenkrant. Deze keer ben ik op bezoek  geweest in het Memorial Museum Passendale en bezocht ik de tijdelijk opengestelde dug out.

Landschap in oorlog – de Slag om Passendale 1917

In het landschap tussen Passendale en Ieper vond precies 100 jaar geleden de meest vernietigende en bloedigste slag uit de Eerste Wereldoorlog plaats. Tussen 31 juli 1917 en 10 november 1917 vielen er meer dan 450.000 slachtoffers omwille van een terreinverschuiving van acht (!) kilometer.

Door Carien Touwen

Mijn bezoek aan het Memorial Museum Passendale 1917 en de nabijgelegen begraafplaats Tyne Cot zorgt ervoor dat ik iets beter begrijp wat er tijdens de Eerste Wereldoorlog gebeurde en hoe het aantal slachtoffers zo hoog kon zijn. Toch blijf het nauwelijks voor te stellen dat deze gruwelijke oorlog een eeuw geleden voor honderdduizenden mannen de harde werkelijkheid was. Dat hun leven zo eindigde.

Heel bijzonder is het bezoek aan de tijdelijk opengestelde echte dug-out, ook te vinden op het kasteeldomein Zonnebeke. Speciaal voor dit herinneringsjaar is deze opengesteld van 31 juli tot 10 november, dezelfde data waarop 100 jaar geleden de Slag om Passendale plaatsvond. Het voor het eerst dat er een originele dug-out bezocht kan worden.

Het hele artikel is hier te lezen.

 

This entry was posted in (in het) nieuws, interviews, publicaties and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *