Het TTT-fonds

Gisteren is mijn volgende column over het leven in Zuid-Afrika gepubliceerd op de website van de Arnhemse Koerier.

De titel is: Het TTT-fonds

Als je net in een ander land gaat wonen, zie je vooral de grotere verschillen met je voormalige thuisland. In het geval van Kaapstad vallen natuurlijk de sloppenwijken enorm op, maar ook de majestueuze Tafelberg. Beide heel anders dan Nederland. Maar als je ergens langer woont ontdek je dat ook dagelijkse dingen anders zijn. Koffie en thee bijvoorbeeld. In Nederland is filterkoffie de norm, in Zuid-Afrika oploskoffie. Filterkoffie drink je hier vooral in koffiecafés en restaurants. Een deel van de Zuid-Afrikanen heeft wel een koffiezetapparaat dat uit de kast komt voor speciale gelegenheden, maar over het algemeen is filterkoffie ze te veel werk. Vrienden waren dan ook heel verbaasd dat ze bij ons thuis standaard filterkoffie krijgen. Koffiepads zijn hier nog niet doorgebroken, maar ik denk dat het niet lang meer duurt. Gemak dient de mens, ook in Zuid-Afrika.

Als theeliefhebber heb ik het hier lastig. Thee wordt bijna altijd op zijn Engels gedronken, dus pikzwart en met melk. Ik moet overal om het zakje apart vragen omdat ik niet van sterke thee houd. ‘ Tea for one’ zakjes kennen ze hier niet en het is een enorme missie om smaakjesthee te vinden. Veel verder dan rooibos of zwart kom je hier niet. Laat staan dat ik thee kan vinden met een touwtje eraan, zodat ik niet met een lepeltje hoef te vissen. Na negen maanden Kaapstad staan eenkopstheezakjes dan ook hoog op mijn wensenlijstje. Mocht je dus ooit deze kant uit komen, neem dan een pakje mee voor het TTT- fonds (Thee met Touwtjes voor Touwen).

This entry was posted in (in het) nieuws, column. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *