Nederlanders zijn lang

Mijn nieuwste Zuid-Afrika column zoals gisteren verschenen in de Arnhemse Koerier.

‘Nederlanders zijn lang,’ krijg ik regelmatig te horen. Mijn lengte valt met 1.72 meter wel mee, maar ik moet toegeven, op mijn reizen door Azië viel ik wel op. Met blonde kop en schouders stak ik boven de lokale bevolking uit. In Zuid-Afrika heb ik niet het gevoel dat ik bijzonder lang ben, hoewel ik wel een stukje groter ben dan de meeste dames hier. Pas toen we twee weken geleden een logeerbed gingen kopen, realiseerde ik me voor het eerst dat er toch een lengteverschil is. Want toen we een standaard ‘double bed’ gingen kopen bleek dat slechts 1.88 meter lang te zijn. En stop daar maar eens een Nederlandse man in! Zonder aarzelen bestelden we een op maat gemaakt extra lang bed van maar liefst twee meter, dezelfde lengte als het bed waar we zelf in slapen (meegebracht uit Nederland in de zeecontainer). De levering was on-Afrikaans snel; vier werkdagen later stond het in onze logeerkamer. Dat de echte uitdaging nu pas begon, had ik vooraf niet kunnen bedenken. Winkel na winkel zocht ik af voor passende hoeslakens. Nergens verkrijgbaar! Wel een bed, maar geen lakens. Net op het moment dat ik had besloten om dan maar lakens vanuit Nederland te laten invliegen, kon een aardige winkeldame me toch verder helpen. Helemaal achterin, achter stapels en stapels verpakkingen wist ze een tweetal passende hoeslakens voor me te vinden. Gered! Lange logees uit Nederland kunnen vanaf nu dus ook echt blijven logeren.

© Carien Touwen

This entry was posted in column. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *