Autorijden

Gisteren was mijn nieuwste Zuid-Afrika column te lezen op de website van de Arnhemse Koerier.

Autorijden in Zuid-Afrika gaat natuurlijk hetzelfde als in Nederland, maar er zijn ook een aantal verschillen.Ten eerste wordt er in Zuid-Afrika aan de linkerkant van de weg gereden. Ten tweede is rijden hier een stuk goedkoper, maar ook hier is benzine de laatste jaren veel duurder geworden. Op dit moment ligt de prijs rond 8 rand per liter; wat overeenkomt met 80 eurocent. Niet zo goedkoop als het lijkt, want de salarissen liggen hier flink lager. Tanken gaat ook anders. Iedere pomp wordt ‘bemand’ door iemand die voor je tankt, je voorruit wast en indien gewenst de olie en bandenspanning van je wagen controleert. Het is gebruikelijk om bij de betaling voor de benzine een extra muntje te geven voor deze service; de meeste mensen geven 2 tot 5 rand. Vele Zuid-Afrikanen bouwen een bestaan op dankzij deze banen. Ook parkeren zorgt voor een soortgelijke werkverschaffing; op parkeerplaatsen bij winkelcentra, restaurants en uitgaansgelegenheden zijn altijd mannen in oranje hesjes te vinden. Deze heren “letten op” de auto’s en helpen je (soms) met het vinden van een plek. En als er een parkeermeter staat, gooien zij er een muntje in als de parkeerpolitie in de buurt komt, wat gelukkig voor hen niet vaak gebeurt. Op het moment dat je weer vertrekt, helpen ze je met brede armgebaren de parkeerplaats uit, waarna je het raam opent en ze een paar rand geeft. Zij blij met het geld, jij blij met het feit dat je auto er nog is.

©Carien TouwenThis entry was posted in column and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *