Bloubergstrand

Mijn Zuid-Afrika column van deze week gaat over Bloubergstrand. Ook te vinden in de Arnhemse Koerier.

Kaapstad staat niet voor niets bekend om de Tafelberg. Deze prachtige berg is bij goed weer van heinde en verre te zien. Iedere keer dat ik de Tafelberg zie, maakt mijn hart een sprongetje. Ik kan er niets aan doen, ik blijf het zo ongelooflijk mooi vinden. Misschien komt het doordat Nederland zo plat is, maar elke dag bergen zien blijft voor mij bijzonder.

Een plek waar de Tafelberg een uitzonderlijk mooi tafereel vormt is Bloubergstrand in het noorden van Kaapstad. Witte zandstranden, onstuimig zeewater dat op enkele glinsterende rotsbanken beukt en in het westen zicht op Robben Island. Maar het mooiste is het zicht op ‘de berg’  omdat het zo’n compleet en fotogeniek plaatje biedt. Blouberg trekt met recht veel toeristen dankzij dit prachtige uitzicht.

De naam Blouberg lijkt zichzelf te verklaren. Devils Peak, Table Mountain, Lions Head met daarvoor Signall Hill hebben vanaf deze plek een blauwig kleurtje. Toch is de naam van dit gebied afgeleid van een nabijgelegen heuvel die Blaauwberg heet. Maar het is ook goed mogelijk dat de naam met iets anders te maken heeft en een ieder die getuige is geweest van een zonsondergang op Bloubergstrand zal dit meteen beamen. De naam zou ook uit Blow-berg kunnen zijn ontstaan want de wind op het strand is fenomenaal. Ideaal voor surfers, maar als wandelaar moet je stevig in je schoenen staan; soms zandhappen en in de winter zelfs blauwbekken…

© Carien Touwen

De wind in de haren op Bloubergstrand…

This entry was posted in (in het) nieuws, column and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *