Babyshower

Gisteren stond er weer een nieuwe Zuid-Afrika column op de website van de Arnhemse Koerier.

Recent mocht ik mijn eerste babyshower ooit meemaken. Het fenomeen babyshower is in Nederland nog steeds niet gangbaar, maar in Zuid-Afrika is dit Amerikaanse gebruik zeer populair. Een babyshower is vergelijkbaar met een kraamfeest, maar wordt altijd gehouden voor de baby geboren is. Heel erg slim, want op die manier kan je de aanstaande ouders echt helpen met een cadeau voor de babyuitzet.

De babyshower wordt meestal georganiseerd door de beste vriendin, zus en/of moeder van de zwangere dame. Vaak wordt geprobeerd de datum geheim te houden, maar dat lukt ook net zo vaak niet.  Het huis wordt uitbundig versierd en alle gasten komen met stapels cadeaus binnen. Het is hier volkomen normaal dat iedereen het geslacht en de naam van de baby al weet, iets wat ik nog steeds vreemd vind.

Bij deze babyshower stond de naam van de baby op een enorme taart, daaromheen stonden tientallen lekkere hapjes. Iedereen was gevraagd ook iets lekkers mee te nemen. Het gebeurt steeds vaker dat babyshowers voor dames en heren zijn, maar nu was het ‘ladies only’. De cadeaus werden op een grote stapel gezet en het feest kon beginnen. De hoogzwangere vriendin mocht beginnen met uitpakken en moest per cadeau raden wie het gegeven had. Iedere keer dat ze het fout had, mocht ze een’ lekker’ hapje nemen uit een potje babyvoeding. Dezelfde straf werd opgelegd aan iedereen die het woord ‘baby’ of ‘cute’ durfde te zeggen, wat hilarische gevolgen had. Tussendoor speelden we babybingo en andere babyraadsels en moest iedereen een stuk touw afknippen op de geschatte buikomvang van de zwangere vriendin. Vervolgens moesten die natuurlijk allemaal ‘gepast’ worden en kreeg degene die er het dichtst bij zat een reep chocolade.

Mijn eerste babyshower werd een bijzonder gezellige middag waarbij de hoogzwangere vriendin enorm in het zonnetje werd gezet. Ze werd letterlijk overspoeld (showered) met nuttige cadeaus voor de baby. Daarnaast had ze genoeg babyvoeding uit potje geproefd om te besluiten dat ze die smaak nooit in huis zou halen.

© Carien Touwen

 

This entry was posted in (in het) nieuws, column and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *