Zuid-Afrikaans talent

Mijn nieuwste column in de Arnhemse Koerier gaat over mijn favoriete bands uit Zuid-Afrika.

Een van de leuke dingen om in een ander land te ontdekken zijn lokale talenten. Talent wat je niet zo snel ontdekt als je daar niet woont. Ieder land heeft zijn eigen talenten die het ver geschopt hebben en wereldwijd bekendheid genieten. In Nederland zijn we bijvoorbeeld allemaal trots op Paul Verhoeven en Rutger Hauer. In Zuid-Afrika geldt dat voor Charlize Theron en Arnold Vosloo.

Artiesten als Ilse de Lange, Anouk of Kane zijn ons goed bekend, maar in het buitenland zijn ze dat helaas een stuk minder.  Vraag me niet waarom dat zo is, want ik vind het echt jammer. Qua muziek heb ik in Zuid-Afrika een paar ontdekkingen van wereldformaat gedaan. Bands waarbij ik me echt nog steeds afvraag waarom ik nog nooit van ze had gehoord: The Parlotones en Prime Circle.

De eerste keer dat ik een lied van The Parlotones hoorde was in een karaokebar in Kaapstad waar een vriendin van me het lied zo mooi zong dat ik dacht dat het haar eigen nummer was. Maar de hele bar zong met haar mee. Deze popband gaat inmiddels regelmatig op tournee door Amerika en niets lijkt een wereldwijde doorbraak in de weg te staan.

Prime Circle leerde ik kennen tijdens een intiem picknickconcert op een wijnboerderij in Paarl. Vreemd genoeg kon ik meteen een drietal liedjes meezingen: die had ik blijkbaar op de radio al veel vaker gehoord. Ook Prime Circle slaat zijn vleugels uit. De komende weken zijn ze op tour in Duitsland, Noorwegen en Nederland! In Zuid-Afrika krijgen ze hele stadions vol, maar op deze tournee kun je op intieme locaties kennismaken met een band van wereldklasse. Een absolute aanrader om een bijzonder stukje Zuid-Afrika dicht bij huis te kunnen bewonderen. Zorg dus dat je ze niet mist!

© Carien Touwen

 

This entry was posted in (in het) nieuws, column and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *