Interview met Thomas Verbogt

Deze maand verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam de bundel ‘Wat heeft Sint voor jou gekocht?’ van Thomas Verbogt. Het is een mooi vormgegeven boekje met daarin een dertigtal verhalen en columns over Sinterklaas. Een ideaal schoencadeautje voor volwassenen, ware het niet dat het sinterklaasfeest de laatste tijd nogal negatief in de aandacht staat. Was het een goede keuze om juist nu met zo’n boek te komen? Carien Touwen ging namens Hebban Kort in gesprek met de auteur.  Lees hier het hele interview!

Verbogt - SinterklaasboekThomas Verbogt (1952) debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien schreef hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Met zijn oeuvre groeide ook zijn publiek. Lange tijd was hij een zeer gewaardeerd auteur maar toch relatief onbekend, maar al een paar jaar behoort hij tot ‘de eredivisie van de Nederlandse literatuur’, aldus Pieter Steinz van NRC Handelsblad. Waar Verbogt vooral om geprezen wordt, is zijn melancholieke en lichte toon en zijn filmische manier van vertellen. Ook met zijn humoristische korte verhalen bindt hij veel lezers aan zich. Thomas Verbogt heeft een dagelijkse column in dagblad De Gelderlander.

Sinterklaas is een fenomeen dat Thomas Verbogt al levenslang fascineert. Graag neemt Verbogt hem waar, op straat, in huizen, winkels en buurtcentra, en meestal doet hij dat met aangename verbazing, want vaak is er iets aan de hand met Sinterklaas. Veel van die waarnemingen zijn korte verhalen geworden, die bij de feestverlichting in onze donkere dagen horen. Het zijn verhalen die typerend zijn voor het korte werk van Verbogt: hilariteit en melancholie gaan hand in hand, verbonden door verwondering.

Het totaalplaatje dat het boekje geeft is genoeglijk en vol herkenbare anekdotes, van het maken van plagende gedichten tot het tegelijkertijd passeren van twee hulpsinterklazen op straat; we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Verbogt laat in de verhalen zien waar het sinterklaasfeest voor staat en gaat nauwelijks in op de negatieve aandacht die het feest de laatste maanden heeft gehad. Carien Touwen ging met Thomas Verbogt in gesprek over het boek, maar ook over het feest zelf en de lopende discussies.

This entry was posted in (in het) nieuws, interviews and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *